top of page

Alerji Genel Bakış

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Alerji kısaca, bağışıklık sisteminin alerjen adı verilen maddelere verdiği aşırı tepki ya da aşırı hassasiyet olarak tanımlanabilir. Alerjenler genellikle protein yapıda olup bitki, böcek, hayvan ya da gıda kökenli olabilir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişene değin hayvan defalarca alerjene maruz kalır. Bu alerjenler hayvanın bağışıklık sistemini her seferinde uyarır. Daha sonra ilgili alerjene ya da bağlantılı maddeyle karşılaştığında bağışıklık sistemi çok kuvvetli yanıt verir. Aslında bağışıklık sistemi hayvanımızı enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaktadır. Ancak alerji durumunda bağışıklık sisteminin verdiği yanıt vücuda zarar vermektedir.

Alerjilere katılan bağışıklık reaksiyonları oldukça karmaşıktır. Çoğu reaksiyon, kandaki Immünoglobulin E (IgE) adı verilen bir antikoru içerir. Allerjik bir reaksiyonda alerjen protein molekülleri IgE antikor molekülleri ile birleşir ve bir mast hücre adı verilen bir hücre tipine bağlanır . Mast hücreleri vücudun bir çok dokusunda bulunur. Antijen ve antikor mast hücreleriyle reaksiyona girdiğinde, mast hücreleri parçalanır ve kızarıklık , şişme ve kaşıntı gibi yerel enflamasyona neden olan histaminler gibi güçlü kimyasalları serbest bırakır. Bu iltihap, alerjik reaksiyon ile ilişkili çeşitli belirtilere neden olur.

Hayvanlarda, alerjiyle bağlantılı en yaygın semptom, ya lokalize (bir alanda) ya da generalize (vücudun her yerinde) derinin kaşınmasıdır. Bazı durumlarda belirtiler, öksürük, hapşırma ve / veya hırıltılı solunum sistemi içerir.Bazen, gözlerden veya burundan akan akıntı olabilir. Diğer vakalarda, alerjik semptomlar sindirim sistemini etkiler ve kusma ve diyare ile sonuçlanır.

Ne yazık ki alerji, tüm ırklarda oldukça yaygındır. Çoğu alerji, evde beslenen hayvanlarda altı aylıktan sonra ortaya çıkar ve etkilenen hayvanların çoğunluğu bir ya da iki yaş üzerindendir.

Bazı alerjilerin kalıtsal olduğu düşünülmektedir.

Alerjiye neden olan yaygın maddeler nelerdir (alerjenler)?

Çok sayıda madde alerjen olarak görev yapabilir. Çoğu, böcek, bitki ya da hayvansal kaynaklı proteinlerdir, ancak haptens olarak bilinen küçük kimyasal moleküller de alerjiye neden olabilir. Sık görülen alerjen örnekleri polen, küf sporları, toz akarları, kulak cilt hücreleri (insanlardaki "evcil hayvan alerjilerine" benzer), pire tükürüğü gibi böcek proteinleri ve bazı ilaçlardır.

Farklı alerji türleri nelerdir?

Alerjileri sınıflandırmanın birkaç yolu vardır. Sınıflamaya ilişkin bazı örnekler şunları içerir:

  • Havadan yağan alerjenler - Asal Alerji

  • Alerjenin vücuda girmesini sağlayacak yol - Solunum Yoluyla Alerji, Cilt Temaslı Alerji veya Gıda Alerjisi

  • Bağışıklık reaksiyonu için gereken süre - Anafilaksi veya Şok olarak da anılan derhal aşırı duyarlılık ve Gecikmiş tip aşırı duyarlılık

  • Bağışıklık reaksiyon tipi - Tip I - IV Aşırı duyarlılık

  • Klinik belirtiler - Alerjik Dermatit veya Alerjik Bronşit

  • Kalıtsal formlar - Atopi veya Mevsimsel Alerjiler

Böcek ısırması alerjisi, bir böcek ısırığına veya sokmasına abartılı yangısal tepki verir. Örümcekler, keneler, pireler, yabani arılar, at sineği, sivrisinekler, karıncalar, arılar, arı kovanları hassas hayvanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Pire tükürüğü, pire alerji dermatitine (FAD) neden olan, hayvanlarda en yaygın böcek alerjenidir. Eğer pire alerjisi yoksa çoğu hayvanın sadece küçük yerel tahrişi vardır. FAD 'li hayvan tek bir ısırıkla bile şiddetli kaşıntıyla tepki verecektir. FAD'li bir hayvan kendini ısırır ve çizer, özellikle kuyruk-taban bölgesinde bol miktarda tüy yolabilir. Yaralı cilt bölgelerinde ikincil bir bakteri enfeksiyonu gelişebilir. En sık rastlanan bölge, kuyruk-taban bölgesinde "üç nokta üçgeni" olarak bilinen arka ekstremitelerin olduğu bölgedir.

Bir pire bile FAD'li bir hayvan için sorun olabilir, sıkı pire kontrolü çok önemlidir.

Bir pire bile FAD'li bir hayvan için bir sorun olabileceğinden, sıkı pire kontrolü çok önemlidir. Pirelerin yaşam döngüsü göz önüne alındığında bu zordur ancak modern aylık pire önleyici maddeler ve evde tedavi seçenekleri ile hayvanınız için pire içermeyen bir ortam sağlamalısınız. Veterineriniz, köpeğinizi ve diğer hayvanları pirelerden korumak için bilgi verebilir. Sık pire kontrolü mümkün olmadığında veya şiddetli kaşıntı olması durumunda, veteriner hekiminiz akut alerjik reaksiyonu engellemek ve derhal rahatlama sağlamak için anti-histaminler veya kortikosteroidler (steroidler) reçete edebilir. İkincil bakteri enfeksiyonu varsa, uygun bir antibiyotik verilir.

Inhalant Alerji (Atopi) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Köpeğin "Uçucu Alerji" terimi genellikle Atopy'nin eşanlamlısı olarak kullanılır . Ana inhalant allerjenler ağaç polenleri (sedir, kül, meşe, vb.), Çimen polenleri, ot polenleri (yaban mersini), küfler, küf ve ev tozu akarlarıdır. Bu alerjilerin çoğu mevsim yoğundur, yaban muzu, sedir ve çimen polenleridir. Bununla birlikte, kalıplar, küf ve ev tozu akarları gibi diğerleri, yıl boyunca ortaya çıkar. İnsanlar bu alerjenleri teneffüs edince ortaya çıkan alerji öncelikle üst solunum belirtileri ile ortaya çıkar: akıcı gözler, burun akıntısı ve hapşırma ("saman nezlesi"). Bazen alerjik belirtiler allerjik rinit veya bronşit içerirken, çoğu köpekte inhalant alerji kaşıntılı deride (pruritus) kendini gösterir. Bu klinik bulgulara bağlı olarak, duruma "Uçucu Alerjik Dermatit" denir. Köpek yüzünü ovuşturabilir, ayaklarını yalayabilir ve koltukaltlarını kaşırken çizebilir.

Atopi semptomları kontrol edilebilir fakat kalıcı bir tedavi genellikle mümkün değildir. "

Uçucu alerjisi olan köpeklerin çoğu, bir ile üç yaş arasında belirtilere başlar. Etkilenen köpekler genellikle birkaç allerjene tepki gösterecek ve aynı anda pire veya gıda alerjileri yaşayacaklardır. Eğer rahatsız edici allerjenler, intradermal cilt testleri (deri testi) veya IgE alerji testleri (kan testleri) ile tespit edilebilirse, köpeklerin onlara mümkün olduğunca maruz kalmamaları sağlanmalıdır. Bu alerjenlerden çoğu çevreye duyarlı olduğundan, bu zor ve nüksler olasıdır. Atopi semptomları kontrol edilebilir ancak kalıcı bir tedavi genellikle mümkün değildir.

Tedavi büyük oranda alerji mevsiminin uzunluğuna bağlıdır. Aşağıdaki terapilerin bir veya daha fazlasını içerebilir:

Anti-inflamatuar terapi

Kortikosteroidler gibi anti-enflamatuar ilaçlarla veya antihistaminiklerle yapılan tedavi, çoğu vakada allerjik reaksiyonu hızla bloke edecektir. Diyetin yağ asidi takviyesi bazı durumlarda steroidlere ve antihistaminikler'e olan cevabı artırabilir. Son zamanlarda onaylanmış, oral siklosporin gibi ilaçlar, atopi tedavisinde çok yararlıdır ve kortikosteroidlere göre daha az uzun vadeli yan etkilere sahiptir.

Şampuan tedavisi

Hipoalerjik bir şampuanla sık banyo yapmak, kaşıntılı, iltihaplı cildi rahatlatıcı olabilir. Banyo yapılırken, deride absorbe edilebilen kattaki allerjenler de durulanır. Bazı terapötik şampuanlar ayrıca evcil hayvanınızın yararlanabileceği anti-inflamatuar bileşenler içerir.

Duyarsızlaştırma Tedavisi

Antijenler alerji testi ile tespit edilirse, bir alerji enjeksiyonu serumu veya "alerji aşısı" verilebilir. Bu tedavi ile, çok az miktarda antijen haftalık olarak enjekte edilir. Bu tekrarlanan dozaj, bağışıklık sistemini yeniden programlamak ve duyarsızlaştırmak amacına sahiptir. Başarı oranları tedaviye göre değişir. Tedavi edilen köpeklerin yaklaşık yüzde elli oranında klinik bulguları önemli ölçüde iyileşirken, yaklaşık yüzde 25 daha fazla miktarda veya frekansta veya kortikosteroid kullanımında azalma görülecektir.

Gıda Alerjisi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Gıda allerjisi veya gıda aşırı duyarlılığı , gıdanın hemen hemen her protein veya karbonhidrat bileşenini geliştirebilir. Genellikle belirli bir besin kökenli gıdanın proteinine tepki olarak gelişir; Süt ürünleri, sığır eti, buğday glüteni, tavuk, tavuk yumurtası, kuzu ve soya genellikle köpeklerde gıda alerjileri ile ilişkilidir. Gıda alerjisi neredeyse her yaşta gelişebilir. Gıda alerjisi, kaşıntı, sindirim bozuklukları ve solunum sıkıntısı gibi daha önce tartışılan klinik bulguları üretebilir. Bir köpek, hem gıda alerjisi hem de atopi gibi çeşitli alerji türlerine sahip olabilir; bu, bir köpeğin tam teşhisini zorlaştırarak oldukça zorlayıcıdır.

"Gıda allerjisi tipik olarak kortikosteroidlere veya diğer tıbbi tedavilere iyi cevap vermez."

Gıda allerjisi tipik olarak kortikosteroidlere veya diğer tıbbi tedavilere iyi yanıt vermez. Tedavi, diyetin rahatsız edici bileşenlerini / maddelerini tanımlamayı ve ortadan kaldırmayı gerektirir. Gıda alerjileri için test etmenin en doğru yolu, bir hipoalerjenik diyet kullanarak eleme diyeti denemesidir. Diğer tüm gıda ürünlerinin vücuttan atılması en az sekiz hafta sürdüğü için, köpek sadece sekiz ila on iki hafta boyunca özel diyeti yemelidir. Evcil hayvanın klinik belirtilerinin olumlu yanıtı ve düzelmesi durumunda, veteriner hekiminiz nasıl devam edeceğiniz konusunda size bilgi verecektir.

Kontak Alerjisi Nedir?

Temas alerjisi, köpeklerde en az bilinen alerjidir. Pire tasmalarında bulunan pyrethrins, çimde kullanılan zirai mücadele ilaçları, otlar, halı ya da yatak takımlarında kullanılan sentetik maddeler ya da yünler gibi alerjenlere doğrudan temastan kaynaklanır. Temas alerjileri hemen her şeye ve her yaşta gelişebilir. .

Temas noktalarında kaşıntı ve cilt tahrişi vardır.

Köpek bu maddelerin herhangi birine alerjik ise, temas noktalarında cilt tahrişi ve kaşıntı olur, bu bölgeler genellikle ayaklar ve karınaltıdır. Alerjenin uzaklaştırılmasıyla(bir kere tanımlanabildiğinde) sıklıkla sorunu çözmektedir.

 

Yazıyı faydalı bulduysanız beğenerek ve sosyal ağlarda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Pire Alerjisi

Kedilerde ve köpeklerde üzerilerinde pire olduğunda gösterdikleri rahatsızlıklar bireyden bireye değişir. Bu kadar farklı tepki...

bottom of page