top of page
Yazarın fotoğrafıVet. Hek. Ümit YILMAZ

Giardia

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Tek hücreli, bağırsaklara yerleşerek hastalığa neden olan bir protozoadır. Hem köpekleri hem de kedileri hasta edebilir. Bu hastalık aynı zamanda zoonozdur. yani insanları da hasta edebilir.

Giardia bağırsaklara yerleşerek çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Bunlardan en sık rastlananı ishaldir. Giardia kendi etrafında kalın bir zırh oluşturarak (kist) çok uzun süreler çevre şartlarından etkilenmeden hastalık yapabilme yeteneğine sahiptir. Hastalığa yakalanmış hayvanların ya da insanların dışkısıyla etrafa saçılır.

Özellikle barınak, pansiyon, çiftlik, beşten fazla aynı yerde yaşayan hayvanların olduğu, toplu bulunulan yerlerde daha büyük sorun yaratsa da evde tek yaşayan hayvanlarda da sık görülür. Bunun nedeni etrafında oluşturduğu zırhla uzun süre hastalık yapabilme becerisini korumasıyla ilgilidir.

Hastalık Evresi

Giardia ilk kisti ağız yoluyla alındıktan sonra ince bağırsakların ön kısmına yerleşir ve burada sürekli ikiye bölünerek sayısını arttırır. Daha sonra bölünerek çoğalan protoza kistlenerek dışkı ile dışarı atılmaya başlar. Dışkıdaki ilk kistler enfeksiyonun başlamasından yaklaşık iki hafta sonra görülür.

Teşhis:

Giardia yı teşhis etmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak kist saçılımının aralıklı olması, klinik açıdan çoğu zaman hafif seyretmesi teşhisi güçleştirebilir.

Giardia, bağırsaklardaki sindirim yapan yapıları bozduğu için bu parazite yakalanmış hayvanlarda gelişme geriliği, aşırı tüy dökümü, yağlı ve sümüksü dışkı görülür. Bunlar giardia açısından göz ardı edilmemesi gereken belirtilerdir.

Tedavi:

Teşhis edildikten sonra tedavi kısmında veteriner hekiminizin tavsiyelerini ve reçetelerini uygulayın. Bu hastalık özellikle yavrularda, gebelerde, bağışıklık sistemi zayıf hayvanlarda şiddetli geçer. Uzun süreli beslenme yetersizliğine bağlı olarak tedaviden sonra uzun bir vitamin mineral takviyesi gerekebilir.

Hasta hayvanların dışkısını uzaklaştırırken hiyjen kurallarına uyun. Eldiven kullanın. Çevre temizliği için veteriner hekiminizin önereceği dezenfektan(lar)ı kullanın.

Eğer uzun tüylü bir hayvansa anüsün etrafındaki kıllar traş edilmesi dışkının tüylere bulaşmasını önler.

Neleri Yapmamalısınız?

Eğer giardia teşhisi konulduysa, tedavi bitene kadar köpeğinizi parklara götürmeyin.

Çocuk, yaşlı, kanser tedavisi gören, bağışıklık sistemi hastalığı olan kişilerle bir araya getirmeyin.

Dışarda yağmur birikintisi göller nehirler gibi yerlerden su içmesine müsade etmeyin. Bu en sık rastlanan bulaşma yoludur. Daima içme suyu verin.

Neleri Yapmalısınız?

Eğer hastalığın size de bulaştığını düşünüyorsanız vakit geçirmeden sağlık ocağına başvurun.

609 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Pire Alerjisi

Kedilerde ve köpeklerde üzerilerinde pire olduğunda gösterdikleri rahatsızlıklar bireyden bireye değişir. Bu kadar farklı tepki...

bottom of page