top of page

GÜNCEL YÖNETMELİKLER VE GETİRDİKLERİ

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2020

Son günlerde veteriner kliniklerine gittiğinizde bazı değişiklikler fark etmişsinizdir. Eskiden sormadıkları TC kimlik numaranızı soruyorlar veya daha önceden kayıt yaptırıp yaptırmadığınızı sormaya başladılar. Peki bunlar nereden çıktı?

2015 gibi başlayan projenin tam bir adı var mı bilmiyorum. En yaygın kullanılan adı e reçete. Bunun dışında ilaç takip sistemi, Hayvan Bilgi Sistemi ve bir kaç havalı ismi daha var. Sistem sürekli güncellenerek bugünlere kadar geldi. Sistem ilk başlarda sadece veteriner hekimler ve ilaç üreticilerine odaklanmış durumdaydı ve hasta sahipleri için her hangi geliştirme yok gibiydi. 26 şubat 2018 yılında ilk defa evcil hayvanları ve sahiplerine sorumluluk getiren bir yönetmelik yayınlandı:

7. Maddede bahsedilen bilgisayar destekli veritabanı yaygın adıyla e reçete olarak bilinen Hayvan bilgi sistemi. Artık tüm hayvanların ve bu hayvanlara yapılan işlemlerin bu veri tabanında kaydı olması gerekiyor. Aynı zamanda kimliklendirme işinin standartlara uygun bir mikroçip üzerinden olmasını şart koşuyor.

Peki bu veritabanına sizinle ilgili hangi bilgiler kaydediliyor bunlar bakalım isterseniz.

İlk satırda sahibin TCKN bilgisi soruyor, eğer hayvan sahibi kurumsa vergi numarası, türk vatandaşı değilse pasaport numarasıyla kayıt yapmak da mümkün. Ad Soyad kısmı Mernis sisteminden otomatik olarak çekiliyor. Adres kısmında ise adrese kayıt sisteminde kayıtlı olan adresiniz geliyor. Eğer isterseniz buradaki adresi güncellemek mümkün. Buradaki güncelleme sadece tarım bakanlığındaki veritabanını etkiliyor. Mernis kayıdınızı değiştirmez. E posta ve telefon numarası siz hangisini söylerseniz o ekleniyor. Daha sonraki kısımlarda ise hayvan tanımlanıyor. Bir fotoğrafıyla birlikte kayıt edildikten sonra sistem otomatik bir HBS numarası atıyor. Eğer köpekse bu numara KP34/0001 gibi numara olacaktır. Kediler için bu numara KD34/001 gibi bir numara olacaktır. 34 şehir kodudur.

E reçete sisteminde kayıtlara hayvanın mikroçip numarasından ya da sahibinin TCKN numarasıyla ulaşmak mümkün.

Peki bu bilgilere kimler ulaşabilir? Tabii olarak Tarım bakanlığı çalışanları, ruhsatlı veteriner kliniklerindeki yetkili veteriner hekimler ve belediyelerin veteriner işlerinde çalışan yetkili veteriner hekimlerı bu veritabanına ulaşabilir. Bunların dışında başka kişiler bu bilgilere ulaşamazlar.

Bir kayıp durumunda hayvanınız bulunduğunda size ulaşılabilmesi için telefon numaranız ve e posta adresinizin güncel olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Peki veritabanında neler işleniyor?

Hayvanınıza uygulanan ilaçlar, aşılar hangi tarihte ve hangi hekim tarafından yapılmış bunlar kayıt altına alınıyor.

Eğer üzerinize kayıtlı hayvanınızı bir başkasına sahiplendirecekseniz mutlaka devir işlemini yaptırmayı ihmal etmeyin. Bunu ruhsatlı bir veteriner kliniğine başvurarak yaptırabilirsiniz.

Bu sistemin; ruhsatsız, merdivenaltı iş yapan kişileri önleyeceğini düşünüyorum. Aynı zamanda sözde hayvansever olan, canları sıkılınca hayvanlarını sokağa terk eden kişiler için de caydırıcı olacağını umarım.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Pire Alerjisi

Kedilerde ve köpeklerde üzerilerinde pire olduğunda gösterdikleri rahatsızlıklar bireyden bireye değişir. Bu kadar farklı tepki göstermelerinin nedenlerinden bir de pire ısırığına karşı alerjilerinin

bottom of page